Megoldások

El kell fogadnunk, hogy önmagunk kényelme, ill. szüksége szerint kialakított környezetünkbe spontán és folyamatosan fognak beköltözni az élőlények. Számos táplálék-forrást, védett, szinte minden évszakban kiegyenlített klímájú búvóhelyet kínálunk fel a betelepülőknek. Hasonlóan, ahogy az a természetben is lejátszódik: a lehetőségeket mindenki igyekszik kihasználni, megszerezni, megtartani, de a városlakók esetében kell néhány speciális, plusz képesség: alkalmazkodni kell a zaj-, fény- és egyéb szennyezések által túrterhelt környezetünkhöz, és elfogadni minket, embereket is. Az együttélés nem mindig egyszerű, olykor konfliktusok is keletkezhetnek, sőt, a gyakori és egyre sűrűbb együttélés gazdasági, közegészségügyi problémákat vethet fel. Mit tehetünk? Hogyan éljünk együtt? Van-e megoldás?

Megelőzés

Néhány praktikus intézkedés a békés "együttéléshez":
• “Forrás-elvonás”: Csökkentsük annak lehetőségét, hogy az állatok megtelepedjenek. Ne hagyjunk hozzáférhetően éjszakára sem macska, sem kutyaeledelt, sem háztartási szemetet. Ne etessünk közvetlen környezetünkben úgy állatokat (pl. madarakat, mókusokat), hogy a maradék felhalmozódjon és erre más állatok is rájárjanak. Ugyanígy, az érett gyümölcsöt se hagyjuk a földön, ill. szüreteljük be, szedjük fel, mert szinte minden városlakó állat szezonálisan meghatározó, kedvenc eledele. Még a téli időszakban is fontos szénhidrát - forrás lehet egy fagyos alma, megaszalódott szőlőfürt. A kerti komposztot is szívesen feltúrják, ízeltlábúakért, férgekért, egyéb növényi maradékért. • Kirekesztés: Amennyiben a nyest (más emlős) kirekesztése, távoltarása a célunk, akkor minden lehetséges mozgásterét- közlekedési útvonalát le kell zárni rácsokkal, rácshálókkal. Mindig ez a megoldás lenne a legegyszerűbb, még ha nem is a legolcsóbb, mert csak ez jelent hosszú-távú, végleges megoldást. A nyest például egy teniszlabdányi résen is kényelmesen befér pl. egy tetőtérbe! A tetőre áthajló ágakat távolítsuk el, ezzel megszüntethetjük a legbiztonságosabb közlekedő útvonalat. • Kocsi védelme: sajnos nem mindig valósítható meg, de gépkocsink tartós védelme zárt garázsban vagy egy olyan kertben valósítható meg, ahol éjjel is kint tartózkodik a kutya.

Befogás

Az élve fogó csapdázás a legnehezebb, a legtöbb időt és energiát követelő lehetőség. Ráadásul, ez a megoldás sem hoz feltétlenül végleges megoldást. Csupán néhány egyed vihető el ily módon az élőhelyéről. Pár hónap, félév elteltével újabb egyed/ek költözhetnek be a megközelíthető búvóhelyekre. Budapest gyakorlatilag telített, és a bejelentések alapján több városunkban, hogy csak néhány példát ragadjunk ki, mint pl. Esztergom, Szentendre, Pomáz, a Balaton környéke, Sopron, és sok falu szintén gazdag nyestállománnyal büszkélkedhet.

Tanács: Élve fogó emlős csapdákat több helyen lehet vásárolni, használatuk azonban szakértelmet kíván. A csapdába kerülő állat öncsonkoló lehet, sokkos állapotba kerül, időben, felkészülten kell beavatkozni! Amennyiben a csapdázás mellett döntenének, kérjük jelezzék szándékukat, segítséget nyújthatunk.

Elrisztás

Az elriasztás lényege a folyamatos, kitartó bolygatás. Ez történhet szaganyagok és hang, (elsősorban ultrahang) alkalmazásával. A visszajelzések alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy a nyest szinte minden zaklatást képes megszokni, elviselni egy idő után, ezért ily módon többnyire csak időszakos sikert érhetünk el. A bolygatással könnyebben elriasztható az óvatosabb, vemhes nyest, ill. az almot féltő nőstény.

A nyest alapvetően magányos. Április-májusban ellik, majd akár egy évig, következő ellésig is együtt maradhat kölykeivel a nőstény. Az önállósuló, ivaréretté váló, elkergetett fiatalok többnyire nyáron, ősszel keresnek új birodalmat maguknak. A nászidő környékén - július, augusztus hónapban-, a pacsmagoló párokat, kergetőző hímeket észlelhetjük. Riasztás hangokkal: A rádió hangosítása, a seprűnyéllel kopogás nem válik be. Úgy tűnik, hogy a monoton, egyfajta hangerősséget, frekvenciát megszokja. A mozgásérzékelővel összekötött hangos riasztás sikeresebb, de jóval költségesebb műszaki megoldás. Az ultrahangos riasztás kisebb terekben hozhat eredményt. A visszajelzések alapján ezt is megszokhatja az állat egy idő után, ill. ahogy abbamarad az ultrahang használata, azonnal visszatér.

Riasztás szaganyagokkal: Megzavarhatja a nyesteket, ha ürülékkupacaikat rendre eltakarítjuk, ill. ezeket felüljelöljük különböző szaganyagokkal, vagy magát a látogatott, belakott területet befújjuk szaganyagokkal (pl. kutyaalomból származó rongyok, kutyaürülék, molyirtó, fűszerek, stb.). Számos szaganyaggal riasztó spray van forgalomban, ezek egy ideig látványos sikert hoznak. Azonban akárcsak a házi praktikák, ugyanúgy ezekhez is hozzászokhatnak az állatok (a siker egy-két hónapig tart általában, intenzitástól, kitartástól függően).

Tanács: folyamatosan, különböző riasztási stratégiát - technikát váltogatva lehet tartósabban elvenni a nyestek kedvét otthonunk látogatásától. Számítsunk rá, hogy ha nem szüntetjük meg a közlekedő réseket, megmaradnak a búvóhelyek és továbbra is marad hozzáférhető ennivaló, mindig érkezik újabb lakó! - Felhívjuk a figyelmet, hogy nem helyes, sőt tiltott megoldás az állatok csapóvasakkal, méreggel történő likvidálása. Ezeket egybehangzóan tiltja a Vadászati törvény (2004/XCIV), a Berni Egyezmény, az Állatvédelmi Törvény. A nyest ugyan vadászható vadfajunk, de csak a kijelölt vadászidényben: szeptember 01. és február 28-a közötti időszakban (1996/LV törvény,). Kizárólag vadászatra jogosult személy, a kijelölt vadászterület vadászatra alkalmas részén, a meghatározott szezonban és a törvény által engedélyezett eszközökkel ejtheti el. A város nem minősül vadászati területnek.