Konfliktusok, problémák

I. Gazdasági kártételük esetenként igen jelentős pénzösszeggel orvosolható. Ha csak arra gondolunk, mennyibe kerülhet egy tetőszerkezet lebontása, újraszigetelése, a vízelvezető rendszer átszerelése, a tetőpalák helyreigazítása, az akár egy éjszaka elrágott indítókábelek cseréje egy autószalonban tíz-százezer forintokba. Milyen látvány a szétmarcangolt motorház, a megrágott slag. A bosszantó, fájó gazdasági kártételekre nem mindig lehet magyarázatot adni. Többnyire csak arról van szó, hogy búvóhelyet keresnek, ill. alakítanak ki. Kísérletileg kell még igazolni, megfejteni, hogy miért vonzódnak a különböző szigetelő gyapothoz, miért szeretnek a kocsik szélvédőjén szánkázni, preferálnak-e bizonyos autómárkákat?

II. Vélhetően szerepük lehet betegségek, paraziták terjesztésében.A városi életterekben megjelenő fajok (pl. nyest) kapcsolata a háziállatokkal, betegségátvivő (vektor) szerepük kevéssé ismert, viszont állományaik látványos növekedése miatt egyre intenzívebben kutatják a háziállatok és vadállatok között terjedő betegségeket. Ez az erősödő szoros kapcsolat maga után vonja a szituáció monitorozásának szükségességét. Férgek okozta megbetegedések: Olaszországban Trematoda és Cestoda fajokat találtak nyestek vékonybelében, különböző Nematoda fajokat húgyhólyag-, gyomor-, vékonybél-, légcső- ill. tüdőmintákban. Ezek egyike sem volt zoonózist okozó parazita, mégis számíthatunk a Trichinella, Toxocara fajok megjelenésére is ezekben a ragadozókban (Millán and Ferroglio, 2001, Ribas et al. 2004). Toxocara cati, Dirofilaria immitis és Taenia hydatigena féregfajok jelenlétét is leírták nyestekben (Poglayen et al. 1996, Ribas et al. 2004). Csaknem minden nyestparazita gyenge gazdafaj specificitást mutatott. Az egyedüli kivétel egy Mustelidae-specifikus parazita, a tüdőben élősködő Sobolevingylus petrowi Nematoda volt. SZOPORNYICA: Szopornyicára a nyest és kutyafélék közül elsődlegese a fiatalabbak érzékenyek. Kimutatták, hogy a nyestek szopornyica megbetegedései pozitív korreláció mutat a kutyák megbetegedéseivel, ami a vadon élő állatok és a háziasított kutyafélék közötti kapcsolatokat igazolja Eddigi állataink közül négyet vizsgáltunk meg szopornyicára, közülük csak egy példány széruma tartalmazott ellenanyagot. VESZETTSÉG: A nyestek néha közeli szomszédságban élhetnek a denevér kolóniákkal és olykor el is ragadnak egyet-egyet (Slim and Stumpel 1986; Urbanyck 1981). 2001 őszén fel is bukkant Németország Burg város centrumának egyik kertjében az első európai denevérveszettség vírus 1-es típusának 5-ös genotípusával fertőzött állat, ami éppen egy nyest volt (Burow and Müller 2001). A macska és a kutya sokkal inkább megbetegedhet az un. urbánus veszettség vírusától. Fontos tudni, hogy a tetemekben a veszettség vírusa hetekig, hónapokig fertőzőképes maradhat!

III. A nyest mindenevő ragadozó. Ragadozását a gazda természetesen nem nézi jó szemmel, a csirkék, nyúlfiak, a tojáslopás nem megbocsátandó, de némi gondos előrelátással megelőzhető. Viszont nem várhatjuk el, hogy a nyest kedvünkre szelektáljon a kertünkben fészkelő madarak között. El kell néznünk, hogy nem csak a tömegesen előforduló galambot fogja megenni, hanem kedves rigónkat, vörösbegyünket, cinkénket is. Ha a fészekaljat szeretnénk megmenteni a macska, a nyest vagy akár az erdei sikló látogatásától, akkor a fatörzsre erősítsünk fel egy széles, szétterülő és visszahajló hálót, mely megakadályozza őket abban, hogy feljussanak a féltett fészekhez! (www.mme.hu, www.edenkert.hu)